Mega lekkere aubergine van de BBQ of grill!!🍆🔥
Halveer de aubergines. Snijd een ruitpatroon aan de binnenkant, zonder ze helemaal door te snijden. Strooi flink wat zout erover. Wacht circa 30 minuten. Dep daarna de aubergines droog.
Meng de olijfolie met dille, zout en peper naar smaak en bestrijk de aubergines.
Rooster de aubergines op indirecte warmte op de BBQ of grill ze in de oven. Je kunt ze tussendoor bestrijken met olie om uitdrogen te voorkomen.
FETAYOGHURT is heel simpel. Stukjes snijden en samen blenden of staafmixeren. Doe hier eventueel nog wat extra dille doorheen.
Variatie tip: meng miso door je olijfolie, dille mengsel voor een heerlijke hartige smaak (sla het zout dan wel over).
Serveer tip: serveren met een groene salade en je hebt een gigantische lekkere vegetarische zomermaaltijd.
Een springvorm van circa 23 cm invetten. De oven voorverwarmen op 180 graden.
Vulling: Meng alle ingrediënten van de vulling en zet opzij.
Bodem: Poedersuiker en boter goed mengen tot het mengsel licht is van kleur. Meng de eieren erdoor. Vanille toevoegen. Daarna alle droge ingrediënten mengen en daarna bij de natte ingrediënten doen. Beleg de bodem van de taartvorm met het deeg.
Crumble: meng alle ingrediënten.
Schep je vulling op de bodem en bedek met de crumble. Zet daarna 70 minuten in de voorverwarmde oven.
Tip: Hou de taart in de gaten, word hij te donker van kleur? Bedek hem dan met een stukje aluminiumfolie.
De Witte en/of groene asperges > koken en in kleine stukjes even bakken tot goudbruin
Sprouty kiemen (6 minuten koken of even bij de asperges meebakken)
Alles mengen en klaar!
Extra tips: bosuitje er door en wat gebrokkelde geitenkaas
van Saanenhof OF eventueel een gekookt eitje
Snij de paksoi in dunne reepjes en de bloedsinaasappel in dunne plakken door de helft
-Snij de venkel in dunne reepjes en grill deze in een pan tot ze mooi goud bruin kleuren, breng naar wens op smaak met bv. dragon, kardemonpoeder of venkelzaad en peper.
- Brokkel de kaas in grove stukjes.
- Doe een theelepel mosterd, theelepel honingen wat citroensap in een bakje of mixer en voeg al mixend beetje bij beetje een scheutje olie toe, beng op smaak met peper & zout.
- Meng alles door elkaar en garneer met geroosterde walnoten of zonnebloempitten.
Eventueel aanvullen met een zacht gekookt eitje en krielaardappeltjes voor een volledige maaltijd
Knolselderij schoonmaken/onderste met zand eraf. Knol in dikke plakken snijden van 1 cm, insmeren met lekkere olie, op een ingeoliede bakplaat of ovenschaal, besprenkel met zout en peper. in de oven op 180 graden voor ongeveer 15 min. probeer ze even in te prikken met een vork om te voelen of ze al bijna gaar zijn, na 15 min kaas erop dan nog 5 a 10 min in oven tot knol gaar is maar niet zacht. De kaas kun je eventueel weglaten of vervangen door een vegan kaas.
Variatie tip: kan ook heerlijk met champigon room saus als een steak geserveerd worden. Lekkere salade er naast en klaar is het avond eten!
Snij de vellen filodeeg op maat en bestrijk ze met olijfolie
Leg op elke onderkant een reep geitenkaas en rol het op als een mooi strak sigaren pakketje.
Leg ze op een bakplaat en bak ze 20 min de een voorverwarmde oven op 200 graden of bak ze 2 min in de frituurpan.
Serveer met de kweepeer chutney.
Schil en snij eerst de kweepeer (LET OP de kweepeer is erg hard en lastig te snijden.)
Doe de kweepeer met de appel en het citroensap in een pan met het water.
Bereid nu de andere ingrediënten voor en voeg alles toe aan de pan.
Breng aan de kook en laat het 60 min zachtjes pruttelen tot de kweepeer en appel zacht zijn.
Verwijder de steranijs en stamp de chutney tot een moes.
- Kastanjes inkruisen en in een pannetje water voor +-15 minuten gaar koken.
- Kastanjes pellen & pureren.
- Eidooiers scheiden van het eiwit, eiwit in een schone kom apart houden.
- Kokosolie, suiker, eidooiers en kastanje puree goed mengen met een mixer.
- Eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door het kastanje mengsel scheppen.
- Beslag in de vorm scheppen en in de voorverwarmde oven voor +- 30 minuten gaar bakken!
Mix de agave siroop en de azijn in een grote kom. Snij de ui en lente ui, deze mogen in de agave siroop en azijn mix. Snij de komkommer in dunne plakjes en mix deze met de rest.
Tip het snijden van de komkommer kan ook heel makkelijk met een dun schil mesje op een kaasschaaf.
Mix alle ingredienten door elkaar en vul af met ijsblokjes.
Garneer de mocktail met een plakje sinaasappel en limoen en een schijfje chili.
- Vet de maïskolven in met het kokosvet
- Marineer de maiskolven met de knoflooksletten
- BBQ!
- Snijd de watermeloen in plakken
- BBQ de watermeloen!
- Snijd de munt fijn
- Hak de amandelen
- Snijd de Duo Classique in kleine blokjes
- Ontpit de olijven
- Meng alles door elkaar
- Maak op smaak met zout en peper
- Mix de olie, mosterd, limoen, knoflook en sojamelk in een kom met de staafmixer
- Voeg langzaam de zonnebloemolie toe totdat je de gewenste structuur hebt bereikt
- Maak op smaak met zout en peper
- Meng de zonnebloemolie met de tamari
- Pel de uien en snijd deze in vier delen
- Pers de knoflook en mix deze met de overige kruiden
- Marineer de portobello’s eerst in het oliemengsel en daarna in het kruidenmegsel
- BBQ!
In een keukenmixer:
Blits de basilicum, rucola, knoflook tot grofgehakt, voeg pompoenpitten en scheutje olijfolie toe en maal kort tot een gladde massa ( wij houden ervan om niet te lang te malen zodat de pesto een grove textuur en een beetje bite heeft.)
Voeg edelgist toe en meng de rest van de olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
In vijzel:
Stamp de pompoenpitten fijn in de vijzel, voeg zout, knoflook, basilicum en rucola toe en stamp er een fijne puree van. Voeg nu edelgist en olijfolie toe en roer tot de pesto mooi gebonden is. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Snijd de aubergines in de lengte door
- Mix de overige ingrediënten door elkaar en marineer de aubergines
- Maak op smaak met zout en peper
- BBQ!
- Meng alles ingrediënten door elkaar in een pannetje en verwarm tot gewenste dikte.
- Maak op smaak met zout en peper
- Snijd de rode spitskool in de lengte in dunne plakken
- Marineer de steaks met olijfolie en kruiden
- BBQ!
Laat de kikkererwten uitlekken
Meng de kikkererwten met de olie, het zout en de knoflooksletten kruiden.
Rooster de kikkererwten in de oven op 200 graden tot goudbruin.
Snijdt de groente in blokjes van ruim 1 cm3 en doe deze in een kom of pot.
Maak zoetzuur in een pan.
Breng het zoetzuur aan de kook.
Giet het zoetzuur over de groente blokjes, zodat deze onder staan.
Minimaal 8 uur laten staan.
De koolrabi dik schillen en in 1 cm dikke staafjes snijden.
In een pan weinig water met zout aan de kook brengen en hierin de koolrabi 20 minuten koken.
De koolrabi afgieten.
Intussen een ovenschotel invetten.
In een steelpan 2 dl. water aan de kook brengen en hierin het bouillontablet oplossen.
In een kopje de bloem met 4 eetl. koud water gladroeren.
Al roerende de bouillon toevoegen en blijven roeren tot de saus gebonden is.
Voeg kerriepoeder, paprikapoeder, tabasco en kaas toe.
Giet de saus over de koolrabi in de ovenschotel.
De oven voorverwarmen op 225°C of gasstand 5-6.
In het midden van de oven in ± 15 min. door en door heet laten worden.
Kook de nierbonen in +- 45 gaar in gezoutenwater. Fruit de groenten aan met de ui, rodepeper en paprika. Voeg hieraan 1 eetlepelkruidenmix toe en genoeg tomatensaus om hetnet plakkend te maken.
Voeg aan de mix de mais, nierbonen en blokjestofu toe en verhit deze nog eens, voeg eventueelnog zout en peper toe.
Smeer de wrap in met zure room of yoghurt enleg daarop de geraspte kaas en het groenten-mengsel. Top dit af met grof gesnedenkoriander en rol dicht tot een burrito. Serveerdit naar wens met chillidip/pikante tomatensaus,zure room/yoghurt en eventueel quacamole.Friszure pickles z n er ook heerl k b .
Maak een suikerrandje door je (wijn)glas eerst in water te dompelen en daarna in de suiker.
Voeg alle ingrediënten toe in je glas en roer goed.
Voeg ijsblokjes toe en garneer af met basilicum.
De spinazie in blender doen tot gladde massa eventueel met wat (karne)melk.
Meng in een kom de bloem met ei, melk, zout,suiker en bakpoeder en voeg hier ook het spinazie mengsel door.
Bak de pancakes in een koekenpan met wat kokosolie om en om goudbruin.
Wil je rode biet, wortel of pompoen gebruiken werk dan hetzelfde maar gaar deze Groenten eerst door ze te poffen of te koken.
Kook de zoete aardappel geheel gaar in water en pureer deze in een blender.
Breng de kokosolie op temperatuur als zachte boter.
Klop het ei (aquafaba) op in een vetvrije kom tot een mooie schuimige massa.
Voeg hieraan het boekweitmeel toe en de zachte roomboter (of kokosolie).
Spatel dan ook de aardappelcreme erdoor samen met snufje zout en kaneel.
Meng ook de noten erdoor en vul af in cakevorm of in kleine vormpjes.
Afhankelijk van de maat gaar bakken in een oven van 160C in ongeveer 12 minuten in kleine vormen.
Schil en rasp de rode biet.
Snipper de rode uit. Snij de basilicum fijn en brokkel de feta.
Meng alle bovenstaande ingrediënten door elkaar en kneed hier 2 burgers van.
Laat de burgers 15 minuten staan en bak ze vervolgens op laag vuur. Easy peasy!!!
Serveer het op een volkorenbrood met daarop (basilicum)mayonaise, tomaat en rode uienringen.
Nog wat wortelfrietjes on the side.